elikadura jasangarria

Familiak

6 ideia familian elikadura jasangarriagoa izateko

Hartzen ditugun aukerek, erosten ditugun arropetatik aukeratzen ditugun janarietara, eragin zuzena dute planetan. Elikadura jasangarria funtsezkoa da despentsa betetzeko, gure familiak modu orekatu eta osasungarrian jango duela eta ingurumenean duen eragina oso txikia izango dela ziurtatzeko.  

Elikadura jasangarriagoa nola eraman jakin nahi duzu? Elikaduraren eta horrek ingurumenean duen eraginaren arteko harremanaz jabetzea eskatzen du, etxeko txikienak heziz eta familia-ohitura arduratsuagoak hartuz 

Produktu ekologikoak, kalitatezkoak, sasoikoak eta gertukoak erostea, elikagaien xahutzea murriztea edo gure ohituretako batzuk hobetzea, hala nola soltean gehiago erostea edo superrera oinez joatea (ahal bada), gure osasuna eta ingurumena babesten laguntzen duten keinu errazak dira. Ideia gehiagorik nahi? Seme-alabekin egiteko 6 gako emango dizkizugu 

Aukeratu marka arduratsuak zure erosketan 

Erosketa hasteko, bilatu ingurumenarekiko konpromiso argia duten markak.

 

Zerk adierazten digu marka bat jasangarria dela?

Baliteke energia berriztagarriak erabiltzea instalazioetan, ekodiseinua aplikatzea enbalajeak arintzeko, edo zirkulartasun-neurriak ezartzea, zabor bihur ez dadin garaia baino lehen.  

EROSKIn hamarkadak daramatzagu planetarekin konprometituta, eta helburu ausart baten alde egiten dugu: 2050ean berotegi-efektuko gasen emisio garbiak zero izango dituen enpresa bihurtzea. 

Horretarako, gure gama hobetu dugu, ingurumen-ziurtagiriak dituzten produktuen presentzia handituz, hala nola zigilu ekologikoa, arrantza jasangarritik datozen arrainak (GGN zigilua akuikulturarako eta MSC zigilu urdina) edo gure haragiak Animalien Ongizate Ziurtagiriarekin, besteak beste. Gainera, gure marka propioko ontziak hobetzen ditugu, birziklagarriagoak izan daitezen eta plastiko gutxiago izan dezaten. Dagoeneko ekodiseinatutako 120 erreferentzia baino gehiago dauzkagu. 

Gure operazioak eta dendak ekoeraginkorragoak izan daitezen ere lan egiten dugu, gure produktuen garraioan sortutako emisioak eta energia-kontsumoa murriztuz. 

Elikagaiak alferrik galtzearen aurka borrokatzeko neurriak abian jartzen ditugu. Adibidez, kontsumo-data hurbileko produktuen prezioa murrizten dugu (gure Zero Hondakin etiketa berdeak, esaterako, % 10etik % 40ra bitarteko beherapenekin); gizarte-erakundeei dohaintzan ematen diegu salmentatik kentzen ditugunean, baina gizakiek kontsumitzeko egokiak izaten jarraitzen dute; eta gainerako elikagai-hondakinak animalientzako pentsu edo ongarri bihurtzen ditugu. 

Eta sentsibilizazio- eta informazio-kanpainak egiten ditugu, erosketa jasangarriagoa egin dezazun. Etorri nahi duzu?

Etxean, ondo gorde, alferrik ez galtzeko 

Alferrik da elikagai jasangarriak erostea, gero ez baditugu ondo gordetzen eta behar baino lehen hondatzen badira. Elikagai bakoitzak kontserbatzeko modu desberdina behar du. Utzi txikienei laguntzen!   

  • freskoak hozkailura 
  • fruta eta barazki delikatuak hozkailuaren gunerik hotzenean, kontuz ibili behar da fruta klimaterikoak (bananak, sagarrak…) ez nahasteko, heltze-prozesua ez azkartzeko
  • Erretiluetan ontziratutako haragiak, oilaskoa edo arraina luzeagoz kontserbatzen dira paketea irekitzen ez baduzu, atmosfera aldatuan doazelako 
  • Patatak, batatak edo tipulak leku fresko, lehor eta ilun batean 
  • Zitrikoak hozkailutik kanpo, baina leku lehor eta fresko batean lizunik atera ez dadin 
  • Arrautzak beti hozkailuko apaletan, justu prestatzeko atera arte   

Elikagai bakoitza nola gorde jakiteaz gain, garrantzitsua da hozkailua aldizka garbitzea, lizunak edo usain txarrak eragin ditzaketen elikagaien hondarrak kentzeko. Bide batez, kontsumitu beharreko jakiren bat han “ahaztuta” dagoen edo beste elikagai batzuen azpian ezkutatuta dagoen ikusiko dugu.  

Tokiko produktua eta ekologikoa bada, hobe 

Ehunka edo milaka kilometrora landatutako fruta bat zure mahaira hurbiltzeko, imajinatu garraiorako behar den erregaia eta sortzen duen karbono-aztarna. Zugandik hurbil biltzen bada, aztarna hori neurritsuagoa da.  

Gainera, hurbileko gastronomiak, tokiko produktuarekin, zure lurraren zaporeekin eta gure kultura-memoriaren parte diren errezeta horiekin lotzen zaitu.   

EROSKIn tokian tokikoaren aldeko apustua egiten dugu, tokiko familia ekoizleek egindako lanaren bidez. Horiei esker, “hemengo” barazkiak, arrautzak edo gaztak eskain diezazkizukegu. Horregatik, ez duzu inoiz gauza bera aurkituko Bilboko, Pontevedrako edo Malagako gure denda batean.

Tokiko produktuak ez dira beti ekologikoak, baina familia askok bio produktuak garatzen dituzte balio bereizgarri gisa. 

Badakizu zer den produktu ekologiko bat? Substantzia eta prozesu naturalak erabiliz, ingurumenean eragin mugatua izanik eta energiaren eta baliabideen erabilera arduratsua sustatuz sortu dena da.  

Gure EROSKI BIO produktuak erosketa-saskian sartuta, ingurumena zaintzen dugu. Zure eskura dauden 100 erreferentzia baino gehiago, Europar Batasuneko nekazaritza ekologikoaren zigilu berdearen bidez (hosto bat izarrekin fondo berdearen aurrean) edota autonomia-erkidegoen ziurtagirien bidez identifika ditzakezunak.  

 

Superrera, beti zerrenda batekin 

Dieta askotarikoagoa eta osasungarriagoa eraman nahi duzu, eta, gainera, elikagaien xahutzea saihestu? Planifikatu zure asteroko menuak arkatzarekin eta paperarekin. 4 zarete etxean? Kalkulatu zenbat behar duzun 4 anoa horietarako. Zu bakarrik? Ba anoa bakarra, batch cooking-a praktikatzen ez baduzu behintzat.  

Asteko menua aldez aurretik diseinatzeak aukera ematen digu elikagai bakoitzetik behar dugun kopurua kalkulatzeko eta behar duguna bakarrik erosteko. Neurri erraza da, batez ere elikagai freskoenak alferrik ez galtzeko. 

Aurreztea, gero eta gehiago, ezinbestekoa da. Lortu nahi duzun lasaitasun hori egunerokotasunean aurreztuz, apartekoaz gozatzeko. EROSKIn, aurreztea modu askotara lortzen da: 800 produktu baino gehiago preziorik onenean, asteko eskaintzak, EROSKI Club bazkide izateagatik deskontuak, Familiak 0·12 Plana eta, kutxatik pasatzean, EROSKI Club Urrezko txartela. Pilatu Aurrezpena! 

lista de la compra

Soberakinak aprobetxatzeko errezeta berriak 

Gure amonek argi zuten, “hemen ez da ezer botatzen”. Orain aprobetxamendu-errezetak esaten diegu hango eta hemengo soberakinekin prestatutako plater burutsu horiei, familia ekonomiarako, ingurumenerako eta gure seme-alaben hezkuntzarako hain ezinbestekoak. 

Hona hemen ideia batzuk familian aprobetxamendu-sukaldaritza praktikatzeko eta ezer alferrik ez galtzeko: 

 

Errezetak ogi soberakinekin: 

Ogi gogorra aukera askotara egokitzen da. Xerratan moztutako ogia olioarekin, baratxuriarekin eta gazta birrinduarekin laberatu dezakezu, baratxuri-ogi bikaina egiteko. Mami batzuk ere prestatu ditzakezu eta salmorejora gehitu. Zer iruditzen zaizu ogi-budina egiteko errezeta gozo hau?

Errezetak haragi soberakinekin: 

Haragia xehatu eta prestatu kroketa batzuk eltzeko haragiarekin, kaneloi batzuk edo makarroi batzuei ere gehitu diezaiekezu.  


Errezetak barazki soberakinekin: 

Kitxeak, enpanadillak edo barazki-pureak prestatu ditzakezu, gero eta itsusiago jartzen diren barazki-hondarrekin. Pasta betea dibertigarria da eta aukera erraza txikiek jan ditzaten. Kalabaza pixka bat soberan duzu? Saiatu gnocchi batzuk prestatzen. Asko gustatuko zaie sukaldean laguntzea eta gero platerean dastatzea! 

Errezetak arroz soberakinekin:

Arroz-soberakinak aprobetxa ditzakezu eta bolatxo kurruskarien errezeta gozo bat prestatu. Barruan gazta, urdaiazpikoa eta arroza.

 

Errezetak fruta soberakinekin: 

Etxeko smoothiez eta marmeladez gain, oilasko-tako batzuk hezurdun frutekinitsusitzen hasten direnean, edo platano eta intxaur ogi bat eta umeltzen hasten direnean… Gora imajinazioa!  

 

Errezetak lekale soberakinekin: 

Arroz eskukada batek dilistak plater berri bat bihurtzen ditu, txitxirio hondarrak hummus edo entsalada baterako perfektuak dira, eta “ropavieja” eltzekoaren hondarretarako irtenbide perfektua da. Tipula eta tomate olio erre on bat besterik ez duzu behar, eltzekoaren haragi hondarrak, espezia ukitu bat eta arrautza galdarraztatu bat. 

Garrantzitsuena janariari bigarren aukera bat ematea da, etxean ere janaria alferrik galtzen ez uzteko. 

Sasoiko produktua 

Elikadura jasangarria zer den ulertzeko oinarrietako bat sasoiko produktua jatea da, askoz hobe produktu ekologikoak badira. Horrela, elikagaien ziklo naturala errespetatuko dugu, eta planetari beste hemisferiotik ekartzeko isuritako berotegi-efektuko gasak aurrezten dizkiogu.  

Arrazoi gehiago nahi al dituzu? Hona hemen pisuzko bat: sasoiko elikagaiek prezio hobea izaten dute.  

Gogoratu aurrezteko eta sasoiko produktua urte osoan hartzeko modu on bat kontserbak edo izoztuak direla.  

 

Ikusten duzunez, ondo aukeratzeak eta familiako menua zaintzeak gure osasuna babesteaz gain, jaten ditugun elikagaien karbono-aztarna murrizten ere laguntzen digu. Eta horrela denok irabazten dugu, guk eta planetak. 

 

 

Sortu zure kontua eta jaso ezazu astero gure newsletterra, EROSKIren azken berriekin eta informazio komertzialarekin

Izena eman nahi?
414142