Osasun gida

Elikagaiak prestatzeko tekniken gida

Janaria era osasungarrian prestatzeko beharrezkoa da jakitea elikagaiak nola erabili. Hona hemen elikagaiak prestatzeko teknikarik ohikoenak.

ELIKAGAIAK PRESTATZEKO TEKNIKAK
Elikagaiak prestatzeko tekniken gida
URETAN EGOSTEA

BEHARREZKO TRESNERIA:

Eltze azkarra edo presiokoa, eltzetxoa eta kazola

ELIKAGAI GOMENDAGARRIENAK:

Barazkiak, lekaleak, patatak eta arroza, pastak, haragiakarrainak eta horien eratorriak eta arrautzak

MANTENUGAIEN GALERA*:

Eltze azkarra edo presiokoa: Beroaren eraginez

Ohiko eltzea: Ur soberakinetan disolbatuta geratzen diren mineralak

ENERGIA GASTUA:

Eltze azkarra edo presiokoa: Txikia

Ohiko eltzea: Handia

INFORMAZIO GEHIGARRIA:

Eltze azkarra edo presiokoa: Prestatzeko denborak %70ean murrizten ditu, eta, hala, energia asko aurrezten du. Gainera, elikagai guztiak batera sar daitezke.

Ohiko eltzea: Pentsatu ea berotu edo egosi egin behar den, sartu elikagaiak irakiten ari den ur kantitate neurtuan eta egosi tapa jarrita, azkarrago hasiko baita irakiten.
Erabili neurri egokiko kazolak eta bere tamainako su oinarrian.
Berrerabili egosketako ura.

ELIKAGAIAK PRESTATZEKO TEKNIKAK
Elikagaiak prestatzeko tekniken gida
OLIOTAN FRIJITZEA

BEHARREZKO TRESNERIA:

Frijigailua edo zartagina, eltzetxoa eta kazola

ELIKAGAI GOMENDAGARRIENAK:

Elikagai mota guztietarako

MANTENUGAIEN GALERA*:

Beroagatik zenbait bitamina galtzen ditu, baina mantenugaiak eta olioaren kaloriak batzen zaizkio

ENERGIA GASTUA:

Ertaina

INFORMAZIO GEHIGARRIA:

Oliba olio birjina estra erabiltzea gomendatzen da; izan ere, horren gantzak hobeak dira, eta, gainera, tenperatura handia hobeto jasaten du.
Wokak (zartagin konkaboa, Asiako sukaldaritzan erabiltzen dena) olio gutxirekin frijitzeko modua ematen du.

ELIKAGAIAK PRESTATZEKO TEKNIKAK
Elikagaiak prestatzeko tekniken gida
PLANTXA/PARRILLA

BEHARREZKO TRESNERIA:

Zartagin ez-itsaskorra, parrilla

ELIKAGAI GOMENDAGARRIENAK:

Haragi-arrainak eta horien eratorriak, arrautzak, patatak eta zenbait barazki

MANTENUGAIEN GALERA*:

Beroagatik hainbat bitamina galtzen ditu

ENERGIA GASTUA:

Txikia

INFORMAZIO GEHIGARRIA:

Ez du oliorik behar, eta, beraz, gomendagarriagoa da haragiak, arrainak edo barazkiak frijitzea baino.

ELIKAGAIAK PRESTATZEKO TEKNIKAK
Elikagaiak prestatzeko tekniken gida
LABEA

BEHARREZKO TRESNERIA:

Labea

ELIKAGAI GOMENDAGARRIENAK:

Haragia, arraina, patatak, barazkiak bexamelarekin edo patata purearekin, pastak eta barazkiak

MANTENUGAIEN GALERA*:

Beroagatik hainbat bitamina galtzen ditu

ENERGIA GASTUA:

Handia

INFORMAZIO GEHIGARRIA:

Energia gastu handiagatik gomendatzen da labearen atea ez maiz ireki eta ixtea, hainbat elikagai aldi berean prestatzeko programatzea eta kantitate handietarako erabiltzea.

ELIKAGAIAK PRESTATZEKO TEKNIKAK
Elikagaiak prestatzeko tekniken gida
LURRUNETAN

BEHARREZKO TRESNERIA:

Saski zuloduna eta diametro handiagoko eltzea edo lurrunontzia

ELIKAGAI GOMENDAGARRIENAK:

Ur asko duten elikagaientzat balio du (barazkiak, eta arrainak eta haragi zuria)

MANTENUGAIEN GALERA*:

Tenperatura altuetan ezartzen ez denez eta ur soberakinik sortzen ez denez, mantenugai gutxi galtzen da

ENERGIA GASTUA:

Ertaina

INFORMAZIO GEHIGARRIA:

Elikagaiek ez dute beren zukua galtzen; oso zaporetsuak dira, eta ia ez da mantenugairik galtzen.

ELIKAGAIAK PRESTATZEKO TEKNIKAK
Elikagaiak prestatzeko tekniken gida
MIKROUHIN LABEA

BEHARREZKO TRESNERIA:

Mikrouhin labea eta ontzi egokiak

ELIKAGAI GOMENDAGARRIENAK:

Elikagai mota guztietarako

MANTENUGAIEN GALERA*:

Ur hondakinik sortzen ez denez eta prestatzeko hartzen den denbora txikia denez, mantenugai gutxi galtzen da

ENERGIA GASTUA:

Txikia

INFORMAZIO GEHIGARRIA:

Janaria prestatzeko modu eraginkorra da. Nahiz eta indar handia behar duen, janaria prestatzeko denbora gutxi behar du. Bere edukieragatik, aproposa da mahai-lagun gutxi daudenerako.

* Elikagaiak prestatzeko unean mantenugaiak eraldatu egin daitezke hiru arrazoirengatik:
1- Elikagaiari gaiak gehitzen zaizkio; olioa, esaterako.
2- Mantenugaiak galtzen dira beroagatik (zenbat eta tenperatura handiagoa, orduan eta galera nutrizional handiagoa).
3- Likido hondakina sortzen bada, mantenugaiak galtzen dira; esaterako, uretan disolbatuta geratu diren mineralak.

Elikagai gordinak txertatzea dietan. Komeni da ez ahaztea elikagai gordinekin egindako errezeta horiek; izan ere, onuragarriak dira osasunarentzat, prestatzeko errazak izaten dira eta, prestaketa denborarik ez dutenez, energia gastua txikitzen da.

Sortu zure kontua eta jaso ezazu astero gure newsletterra, EROSKIren azken berriekin eta informazio komertzialarekin

Izena eman nahi?
195436