Peio Etxelekurekin, Agour-eko arduradunarekin, hitz egin dugu.
1- Zein da AGOURko historia?
AGOUR familia-enpresa bat da, nire aitak sortu zuena, Nafarroa Behereako bihotzean. Bere helburua kalitate bikaineko gazta-sorta zabala sortzea zen, esnearen eta gaztaren ekoizpen-kateko maila guztiei balioa sortzeko aukera emanez.
Gazten kalitatea nekazari-eredu jasangarri baten ondorioa da, tokiko arrazetan (Manex edo Latxa) eta mendiko larreen erabileran oinarritzen dena. Urtetan zehar lortutako balioa berriz inbertituz, hiru gaztandegi dituen enpresa sortzea lortu dugu: bat IRATIn, beste bat HELETAn eta beste bat LIZARTZAn, eta ardi-, behi- eta ahuntz-gaztak egiten ditugu bertan.
2- 40 urte baino gehiagoko historia izanez, posible da balio berak mantentzea? Zer dago Agour gazta baten atzean?
Balio horiek mantentzea ez da soilik posible, baizik eta gure merkatuetan aurrera egiteko gure gaitasunaren funtsezko oinarria dira. AGOUR-en aurkitzen dena, batez ere, abeltzainekin oso harreman estua da eta, aldi berean, inplikazio eta pasio handiaz lan egiten duen gaztagile eta langile talde aparta.
Gure helburua, lehenik eta behin, gure produktuen eta enpresa-jarreraren bidez Euskal Herriko eta euskal nortasunaren balio irmoak transmititzeko gai izatea da.
3- Agour gazta bat bi aldiz izendatu zuten munduko gazta onena World Cheese Awards-en (2006 eta 2011); gainera, 2. postua (2016 / 2018), urrezko eta zilarrezko dominak (2021 / 2023), urrezko dominak PARISeko nekazaritza lehiaketan (2023/2024) eta lehen sariak Tolosako euskal gazten ESNEKI azokan (2022/2023)… horrenbeste sari, zein da sekretua?
Sekretuak ez dira azaltzen?! Beti sustatzen dugu ondo egindako lana maitatzea.
4- Zein dira Agour-en hurrengo proiektuak?
Alde batetik, produktu-gama berriak garatzen jarraituko dugu, gure berrikuntza-ahalmen sendoan oinarrituta; horrela merkaturatu zen URDIÑA. Gure helburua da Euskal Herriko esnedun BEHI-gaztak suspertzea, behi-sektoreari laguntzeko, une honetan egoera zaila jasaten ari baita.
Bestalde, abeltzainekin batera, proiektu komun bat garatzen ari gara gure AGOUR-eko instalazioetan elektrizitate berriztagarria ekoizteko, gure ekoizpen-prozesu osorako, esnetik hasi eta amaierako produkturaino (gaztak). Gure helburua da gure kontsumorako behar duguna baino energia gehiago ekoiztea, abeltzainei balio erantsia emanez.
AGOUR-ek gizarte- eta ingurumen-erantzukizuneko politika anbiziotsua du, helburua gure lurraldean dugun inpaktua nabarmen hobetzea izanik (energia berriztagarria sortzea, agri-Foodtech mugaz gaindiko inkubagailua sortzea).
5- Eta, azkenik, egiguzu gomendio bat lagun arteko afari baterako gazta-ohol bat osatzeko.
Esne, pasta eta zapore desberdinak nahastu behar dira. Nire ustez, ohol hoberenak hauxe dauka: Pikorra izeneko ardi-gazta laktiko bat, Arpea behi pasta bigun bat, gure ahuntz-gazta samurra eta gozoa, Ossau-Irati bat –gutxienez sei hilabetekoa dena– eta, amaitzeko, gure Urdiña ardi-gazta paregabe bat.