Osasun gida

Nutri-Score adierazlearen bidez elikadura-irizpideetan oinarrituta alderatu eta eros ditzakezu produktuak

Demagun: supermerkatuan zaudela erosketak egiten eta bat-batean apal-sailaren aurrean zaude , antzerako produktuekin esku artean , zein erosiko zalantzan. 

Egon al zara inoiz egoera honetan? Bai ezta? 

Azken finean, aukera ugari ditugu aurrean eta normala da maila berdineko produktuen artean zalantzak edukitzea. Izan ere, bi erreferentzia berdin daude, erabilera berdina dutenen artean ere. Nutrizionalki beti daude  aukera bat edo beste bat gomendagarriagoa egin dezaketen desberdintasunak, horregatik beharrezkoa da tresna egokiak edukitzea erabaki egokia hartzeko.  

Orduan, nola egin konparaketa hori? Hurrengo bideoan erakutsiko dizugu nola. 

Nutri-Score lagungarria izango zaizu supermerkatuan 

Erosketak egitean produktuen etiketetan agertzen den informazio ia esklusiboa dugu    baita informazio nutrizionala ere  zeren eta ezinbestekoa da erosketa erabakitzeko orduan eta ez da beti erraza izaten balio hauek interpretatzea .  

Bezeroei informazio gehiago emateko helburuarekin, Eroskik  Nutri-Score nutrizio-etiketa ezartzea erabaki du bere marka propioko produktuetan. Nutri-Score identifikazio sistema arina eta erraza da, zuretzat egokienak diren produtkuak aukeratzen lagunduko dizuna, baliabide gehiago izango dituzu eta erosketa arinago eta eraginkorragoa egiteko aukera izango duzu. . 

 Zer dago Nutri-Score etiketa ereduaren atzean? Europako Batasuna, Osasunaren Mundu Erakundea (OME) edo Elikadurarako Nazio Batuen Erakundea bezalako nazioarteko erakundeek balioztatutako etiketa-sistema da. Sistema honek letrak eta koloreak esleitzen ditu  A eta E bitarteko puntuazioa emateko elikagaiei aztertutako produktuen nutrizio kalitatearen  arabera. 

Ikusteko oso erraza da. Koloretako eskala bat agertzen da etiketa bakoitzean, adibidez berde iluna duen A”  letradunproduktua gomendagarriena da eta laranja ilun koloreko E” letra duena berriz,  gutxien gomendatzen dena (erdibideko puntuazioak ere badaude). 

Interpretatzekoerraza den  nutrizio arloko informazioa. 

Jasotzen dugun datu edo informazio oro bezala, ezin da modu lliteralean eta isolatuan interpretatu. Beharrezkoa da sistema honen testuingurua eta erosketak egiten nola laguntzen digun ulertzea. Modu erraz batean azaltzeko, esan daiteke Nutri-Score etiketa-sistemak 3 funtzionalitate dituela: 

  • Kategoria berdineko produktu desberdinak erostea  eta ikuspuntu nutrizioalaren arabera onena zein den ikustea: fruitu-lehor, gosarirako zerealen… artean 
  • Identifikatzea zein produktu diren osasungarriagoak une berdinean kontsumitu daitezkeenen artean,  kategoriadesberdinetakoak izan arren: soluzio bera postre gisa hartzeko: hauen artean: jogurta, esnez egindako postrea, anana bere zukuan… 
  • Elikagai baten  kontsumo-maiztasun edo kantitate gomendatuaren gaineko orientazioa ematea.  

Beraz, ulertu behar da Nutri-Score sistemak ez duela produktuen arteko sailkapen generikorik edo orokorrik egiten, ezta kategoria desberdinetako erreferentzien artean edo kontsumo uneen artean ere. 

Esate baterako ez du alderatzen oliba-olioa C letrarekin eta azukrerik gabeko freskagarri bat  B letrarekin, baina bai gosarirako zein zerealek duen  snack gomendagarriena. 

Elikaduraren zientzien akademikoek sortutako modeloa da Nutri-Score 

 Nutri-Score modeloaren emaitza produktuko 100 gramo edo 100 ml bakoitzaren konposaketa nutrizioalaren arabera letrak eta koloreak esleitzen dituen algoritmo matematiko batean oinarritzen da. Kalkulu hori burutzeko espezialista eta ikertzaile talde batek mesedegarritzat et kaltegarritzat hartu dituzten osagai desberdinak hartzen dira kontuan.  

Kalkulu horretako elementu onuragarritzat hartzen dira proteinak, zuntza, fruta-edukia, barazkiak, lekaleak,  fruitu-lehorrak eta zenbait olio . Bestalde, elementu kaltegarriak dira  gehiegizko kaloriak, azukre sinpleak, gantz aseak eta gatza. 

Kontuan hartu behar da baita ere Nutri-Score-ek puntuazioa emateko orduan, produktuak erosketa egiten den unean dauden egoera hartzen baloratzen duela  (soilik berrosatuta kontsumitu daitezkeen produktuak ezik, hots, kafea, kakao-hautsa…).
Ondoren prozesatzen badira, produktuon 
konposaketa aldatuko litzake, beraz  haien kalifikazioa ere aldatu egingo da.  

Patatak dira hau ulertzeko adibide perfektua.
Saltokian prduktuak 
A” kalifikazioa du oraindik eraldatu ez den barazkia delako. Aldiz, pataten kontsumo moduaren arabera, frijituak, egosita, gatzarekin edo gatzik gabe, haien konposaketa aldatu egingo da, eta ondorioz,  Nutri-Score-ren emaitza desberdina izan liteke. Patata egosien kasuan ez da aldaketarik egongo, frijituak eta gatzarekin badira, bai, ordea. 

Elikadura-semaforoaren osagaia 

Eroski urte asko daramatza zure elikaduraz arduratzen , hori dela eta, Nutri-Score modelo berria 2007an inplementatu zen elikadura-semaforoaren osagarri perfektua da.  

Oso interesgarria da tresna hauproduktu baten konposizioa ezagutu nahi baduzu. Oso erabilgarria da kaloriak, gantzak, gantz-aseak, azukreak edo gatza kontrolatzeko beharra baduzu produktu-anoa bakoitzeko. 

Eroski markako produktuen etiketekin, oso erraza irudituko zaizu gainbegiratu batekin informazioa interpretatzea, konparatzea eta elikagai desberdinen artean erabakitzea zure beharren arabera. 

Informaziogehiago lortu nahi baduzu, jarrai itzazu gure Elikadura Zerbitzuak espazioan eta  EROSKIren gizarte sareetan eskaintzen dizkizugun aholkuak. 

Sortu zure kontua eta jaso ezazu astero gure newsletterra, EROSKIren azken berriekin eta informazio komertzialarekin

Izena eman nahi?
307078