Karbohidratoekin eta proteinekin batera, gantza beharrezko makromantenugaia da eta dieta guztietan egon behar du. Hori bai, neurrian hartu behar dugu, eta elikagai osasungarrietatik eskuratu. Horregatik, funtsezkoa da jakitea zein diren gantz osasungarriak, eta osasungarriak ez direnetatik bereiztea. Ikasi haiek bereizten, eta atera iezaiezu etekina dauzkaten onura guztiei.
Zer gantz mota daude?
Euren Jatorriaren arabera, gantzak animalia- edo landare-jatorrikoak dira.
Eta haien gantz-azido mota nagusienaren arabera, honako hauek ditugu:
Gantz asegabeak: landare-jatorriko elikagaietan daude modu naturalean, esaterako, landare-olioetan (hala nola oliba-, ekilore-, arto-olioan…), ahuakatean, fruitu lehorretan eta arrain urdinean, nahiz eta azken hori ez izan landare-jatorriko elikagai.
- Monoasegabeak: oliba-olioa eta ahuakatea.
- Poliasegabeak: arrain urdina (sardina, atuna, izokina) eta fruitu lehorrak, intxaurrak, almendrak…
Gantz aseak: haragietan eta haien eratorrietan, arrautzetan, esnekietan eta produktu ultraprozesatuetan daude. Arrautzen kontsumoa handitzea eta haragiarena mugatzea gomendatzen da (astean 2 egunetan, gehienez)
Partzialki hidrogenatutako gantzak (trans gantzak sortzen dituzte): fabrikazio industrialekoak dira, eta margarina batzuetan, opiletan, aurrez prestatutako produktuetan, izozkietan eta abarretan egoten dira. Haien kontsumoa ekiditea komeni da, osasun kardiobaskularrerako kaltegarrienak baitira. Bazenekien EROSKIn gure produktu guztietatik kendu genituela 2009an?
Zein dira gantz osasungarriak?
Haiek egunero kontsumituz gero, funtsezkoak diren gantz-azidoen kantitatea ahoratuko dugu. Gantz osasungarriak edo neutroak dira (hau da, osasunerako kaltegarriak ez direnak) elikagaietan (batzuk aipatzearren, oliba-olio birjina eta beste landare-olio batzuk, ahuakatea, fruitu lehorrak, haziak, arrautzak, arrain urdinak eta esnekiak) modu naturalean daudenak.