Flam de castanyes
- Postrea
- 3142 visitas
- Zailtasuna
- Zailtasun ertaina
- Denbora
- 1 eta 2 ordu bitartean

- kcal
- 218 11%
- Azukreak
- 22g 25%
- Koipeak
- 7g 10%
- Koipeak saturatuak
- 1,9g 9%
- Gatza
- 0,1g 2%
Prestaketa
Rentem les castanyes, els fem un tall superficial a la closca i les coem en aigua bullent durant 20 minuts. Un cop cuites, les deixem temperar, les pelem i retirem la pell enganxada a la castanya. Reservem.
Pelem de manera fina la pela de la llimona per evitar la polpa blanca. Coem l'escorça en la llet durant uns minuts i la retirem del foc quan bulli. La deixem que reposi una mica i que agafi aroma a llimona, com si fos una infusió.
Amb dues cullerades de sucre i una mica d'aigua i de suc de la llimona, fem el caramel en un recipient. Després, caramel·litzem l'interior de la flamera. Trenquem els ous i els barregem amb la polpa de les castanyes, ho barregem amb la llet tèbia (en què havÃem bullit les escorces de la llimona) i amb l'ajuda d'una batedora ho triturem fins a aconseguir una barreja uniforme sense escuma.
En el motlle amb tapa que havÃem caramel·litzat, hi aboquem el contingut i l'introduïm al forn al bany maria durant uns 25 minuts a 160 ºC. Sabrem que està al punt quan en introduir una agulla a l'interior surti neta. No oblidem que cal desemmotllar en fred; en cas contrari, el risc que es trenqui és molt més gran. Per això, es recomana fer el flam d'un dia per a l'altre i guardar-lo a la nevera. Per a la conservació en fred, cobrim el motlle amb un drap humit, perquè surti el caramel lÃquid quan desemmotllem.
És una recepta amb una dosi de sucres important i moderada en greix, de manera que resulta una mica calòrica. Les castanyes destaquen per la seva abundà ncia en proteïnes i hidrats de carboni complexos, potassi, magnesi, zinc, fòsfor i vitamines A, B9, B7, E i K. En fer les castanyes en flam, la recepta és a base d'ous, llet i sucre, la qual cosa afegeix calci, potassi, magnesi, sodi, fòsfor, vitamines A, B3, B7 i K, a més de proteïnes de qualitat i una mica de greix. Tot i que és un plaer per al paladar, és una recepta que cal moderar i consumir de manera ocasional. Â
Receta online en: eroski.es/productos-locales/recetas/tortilla-bacalao-al-estilo-sidreria/
