Mongetes a la navarresa
- Lehenengo platera
- 6619 visitas
- Zailtasuna
- Zailtasun txikia
- Denbora
- 30 minututik ordubetera

- kcal
- 443 22%
- Azukreak
- 5,3g 6%
- Koipeak
- 17g 24%
- Koipeak saturatuak
- 5g 25%
- Gatza
- 1g 12%
Prestaketa
Per reduir el temps d'elaboració del plat, podem utilitzar mongetes en conserva per disminuir els minuts de cocció. D'aquesta manera només ens cal ofegar les hortalisses i la cansalada amb les mongetes i coure-les durant només 15 minuts. En cas que emprem mongetes fresques, hem de seguir els passos següents.
Sofregim en l'oli d'oliva la ceba, l'all i el pebrot picats a la brunesa —quadradets petits—, el tomà quet trossejat i el pebre vermell. Afegim a aquest sofregit les mongetes fresques i les cobrim amb aigua freda. Les deixem coure a foc lent durant uns 45 minuts, fins que estiguin tendres. En una paella daurem la cansalada de porc adobada tallada a quadradets. Afegim la cansalada viada,, daurada i escorreguda del greix, a l'olla de mongetes. Hi posem el punt de sal 5 minuts abans d'apartar el guisat del foc perquè les mongetes no s'endureixin. Les deixem reposar 10 minuts abans de servir-les a taula.
Les mongetes són un tipus de llegums i, com a tals, bona font d'hidrats de carboni complexos, fibra i proteïnes d'origen vegetal. A més, les mongetes ens aporten folats, potassi i ferro no hemÃnic. Les verdures que acompanyen la recepta, a més de donar color i sabor al plat, l'enriqueixen des d'un punt de vista nutricional grà cies al contingut en vitamines, minerals i substà ncies d'acció antioxidant. El plat, a més, aporta greix i proteïnes d'origen animal grà cies a la cansalada de porc adobada. És un plat complet, per la qual cosa s'aconsella acompanyar-lo amb una amanida de primer. En el cas de persones que vulguin perdre pes, només cal que eliminin la cansalada viada, ja que les hortalisses de la recepta fan el plat prou llaminer com per no haver-hi de renunciar. Â
Osagaiak (4 personas)
- 300 g de mongetes fresques
- 150 g de cansalada viada
- 1 tomà quet
- 1 pebrot verd
- 1 ceba
- 1 gra d'all
- Pebre vermell
- 100 ml d'oli d'oliva
- Una mica de sal
Receta online en: eroski.es/productos-locales/recetas/tortilla-bacalao-al-estilo-sidreria/
